Acupressuur voor paarden

"Acupressuur is een complementaire geneeswijze die veel overeenkomsten heeft met acupunctuur, zoals gebruikt in de Traditionele Chinese Geneeswijzen (TCM). De methode is gebaseerd op het principe van levensenergie die via meridianen door het hele lichaam lopen. Manuele technieken en massages helpen om blokkades in deze meridianen op te heffen en energie weer te laten stromen, om de gezondheid en het algeheel welbevinden te bevorderen."

In maart  2020 starten we met deze bijzondere cursus waar je leert om de technieken van acupressuur in te zetten voor het welzijn en de gezondheid van je eigen paard. De cursus wordt gegeven door Linda Boggie (USA) dierenarts en docent opleiding acupunctuur, in samen werking met Chaja Kolthoff-Voest en Emiel Voest (anatomie)

Zelf acupressuur leren gebruiken ?

DAGEN
UREN
MINUTEN
SECONDEN
00
00
00
00
DAGEN
UREN
MINUTEN
SECONDEN

Nog:

Voor de eerste lesdag!

Deze unieke cursus bevat 5 hele lesdagen

van 10.00 tot 17.00 uur op de FSA

Volgens een speciaal voor de FSA ontwikkeld concept kun je nu leren om je paard te behandelen en te ondersteunen met acupressuur-technieken.


Met vier verschillende technieken en tien gebieden met acupressuurpunten leer je in deze cursus hoe je paarden kunt helpen bij bv. koliek, maagzweren, rugpijn, spanning, lusteloosheid, nervositeit, agressie, spijsvertering, immuunsysteem, weerstand, fysiek herstel na een blessure, enz.


Deze cursus is voor iedereen die belang hecht aan preventieve en ondersteunende mogelijkheden om de gezondheid van je eigen paard te helpen. Mensen met interesse en ervaring in revalidatie, sportmassage, fysiotherapie, masterson, osteopathie, enz.


Dus ben je als eigenaar, ruiter, trainer, instructeur, welzijnsadviseur, coach, staleigenaar, behandelaar, revalidatie specialist, dierenarts of anderzijds betrokken bij paarden, dan is dit een unieke kans om je kennis op het gebied van anatomie en acupressuur te vergroten.


Deze cursus begint met een lesdag die in het teken staat van kennis in anatomie die relevant is voor de overige vier dagen. Op deze dag wordt je anatomische kennis van het paard up-to-date gebracht op het gebied van spieren, pezen, banden, fascie en organen.


(Bij aantoonbaar voldoende anatomische kennis is vrijstelling voor deze dag mogelijk, neem hiervoor contact met ons op)Al sinds jaar en dag worden de paarden van de FSA behandeld met acupunctuur. Deze behandelwijze heeft ons in de loop der jaren al veel goede resultaten gebracht. Ook in de dierenartsenpraktijk op de FSA worden paarden met veel succes behandeld met acupunctuur. Hoe mooi zou het zijn als wij, als paarden eigenaar, technieken zouden kunnen gebruiken om op een vergelijkbare wijze onze paarden te kunnen ondersteunen? Dat wordt nu voor iedereen mogelijk met de cursus:  'Acupressuur voor Paarden!' Wij zien acupressuur niet als vervanging voor het werk van een dierenarts of therapeut, maar juist als opvolging om nóg meer resultaat te boeken.


Emiel Voest, directeur/eigenaar FSA


Onze goede ervaringen met acupunctuur vertaald

naar technieken die je zelf kunt toepassen

Acupunctuur

Rooster:

Lesdag 1: Anatomie Maandag         09 maart


Daarna twee keer een tweedaagse op maandag en dinsdag     


Lesdag 2: Acupressuur Maandag   16 maart

Lesdag 3: Acupressuur Dinsdag     17 maart


Lesdag 4: Acupressuur Maandag   20 april

Lesdag 5: Acupressuur Dinsdag     21 aprilMaximaal 20 beschikbare plekken, VOL = VOL!

Wat kun je verwachten van de cursus acupressuur voor paarden?

 • 5 lesdagen van 10.00 tot 17.00 uur inclusief koffie/thee (lunch zelf meenemen)
 • 1 volledige lesdag met voorbereidende anatomie. Docenten Chaja Kolthoff-Voest en Emiel Voest, FSA opleiding revalidatie trainer.
 •  4 dagen acupressuur. De opleiding wordt in het Engels gegeven door Linda Boggie (USA), die overigens ook Nederlands spreekt. Emiel en Chaja lossen verder eventuele taalproblemen op door te vertalen.
 • De reader van deze cursus is zowel in het Nederlands als in het Engels.
 • Er wordt gewerkt met schoolpaarden van de FSA.
 • Je kunt in samenwerking met de behandelend arts/therapeut ondersteunen in:

 1. EHBO
 2. Koliek
 3. Nerveusiteit, spanning
 4. Stress, angst
 5. Maagzweer
 6. Pijnlijke/ gevoelige rug
 7. SI problematiek
 8. Kreupelheden
 9. Knie-problemen
 10. Nek/hals problematiek
   
 • Je anatomische kennis wordt aanzienlijk vergroot.
 • Je leert met vier verschillende technieken te werken in tien verschillende regio's.
 • Je leert acupunctuurcrème gebruiken.
 • Je krijgt inzicht in de invloed van de vijf elementen.
 • Je leert Qi Gong te gebruiken door het zelf te ervaren.
 • Je krijgt een certificaat van deelnameEn de investering? € 795, =

Inclusief 9% BTW en lesstof.

"Dr. Linda Boggie graduated from Colorado State University College of Veterinary Medicine in 1987. She became certified by the International Veterinary Acupuncture Society (IVAS) in 1995 and incorporated acupuncture into her existing small animal practice. She completed the Chinese herbal course at the Chi Institute in 2004. In 2014 Since 1998 she has lectured for various acupuncture courses, advanced continuing education seminars, congresses and symposiums in the USA, Canada, Scandinavia, Europe, Australia, China and Taiwan and Brazil. She currently organizes courses in acupuncture and Chinese herbal medicine in the Netherlands. An active member of the IVAS since 1995, she served as President from 2002-08 and remains involved as the Examination committee chair and member of the Board of Directors."

Goed bereikbaar in zuidwest-Drenthe, slechts een uur rijden vanaf Amersfoort, Groningen en Leeuwarden

De locatie van de FSA voor acupressuur voor paarden

Veel gestelde vragen

Ik heb  geen medische achtergrond, is dit voor mij niet te hoog gegrepen?

Nee, je hebt geen medische achtergrond nodig. Je hebt wel anatomische kennis nodig maar die krijg je op de eerste verplichte lesdag. Alles aan ervaring op anatomisch en/of medisch gebied helpt en is welkom.


Als ik al heel veel anatomische kennis heb kan ik dan vrijstelling krijgen voor de eerste lesdag ?

Als je denkt voldoende kennis te hebben moet je dat wel aantoonbaar kunnen maken door middel van bijvoorbeeld een diploma of een gevolgde opleiding op dit gebied. Vrijstelling aanvragen dient op persoonlijke titel te gebeuren op onderstaand telefoonnummer.


Ik ben niet zo goed in Engels, kan ik de cursus dan wel volgen?

Al het lesmateriaal is in zowel het Engels als in het Nederlands. Linda spreekt Nederlands dus als je iets niet begrijpt kun je dat altijd vragen. Daarnaast zijn Chaja en Emiel steeds aanwezig om te helpen en eventueel te vertalen. Een beetje kennis van de Engelse taal helpt natuurlijk wel!


Mag ik na deze cursus paarden van andere mensen behandelen?

Nee, we leiden je niet beroepsmatig op tot therapeut. Deze technieken zijn in eerste instantie bedoeld voor je eigen paard en je eigen ontwikkeling. Tenzij je natuurlijk al therapeut, fysio of dierenarts bent, dan kun je de technieken gebruiken als aanvulling op de therapie die je al toepast als professional.


Ik ben fysiotherapeut (dierenarts, osteopaat, sportmasseur o.i.d.) is deze cursus niet onder mijn niveau?

Nee, zeker niet. We behandelen hier een zeer specifiek gebied dat zeker raakvlakken zal hebben maar grotendeels uit nieuwe stof zal bestaan. Bedenk ook dat acupressuur gebaseerd is op TCM en daardoor een enorme aanvulling kan zijn op de meestal Westerse geneeswijzen die hier veel worden toegepast.


Krijg ik een certificaat aan het einde van de cursus?

Ja, een certificaat van deelname. Er zit geen examen aan deze cursus verbonden dus ook geen diploma.Meer vragen? Neem even contact op via 06-17834929 (Chaja)