De Freestyle Academy is een kenniscentrum voor instructeur, ruiter en paard. Een beschrijving die met trots gedragen wordt omdat deze gestoeld is op een jarenlange ontwikkeling. Hoewel ‘De’ Freestyle Academy als hoofdlocatie en accommodatie pas sinds 2011 bestaat gaat de historie van dit bedrijf terug naar 1990. Het was op het eiland Terschelling waar Emiel Voest, grondlegger van het Freestyle systeem, voor het eerst actief op zoek ging naar andere benaderingen om paarden te trainen. Met 17 eigen paarden voor zijn eigen sporthotel op het eiland kreeg hij meer dan genoeg gelegenheid om dingen uit te proberen en zo zijn de eerste stappen voor zijn nu (inter)nationaal erkende trainingsmethode genomen.

Toen deze methode werd opgepikt door de hippische pers en aan populariteit won, bleek het eiland geen handige locatie te zijn voor een trainingscentrum en vestigde hij zich in het Drentse Ruinen. Daar heeft Emiel 7 jaar lang cursussen gegeven in het Freestylesysteem. Vanuit het hele land en zelfs van daarbuiten kwamen leerlingen voor een meerdaagse training met hun eigen paarden. In deze jaren werd ook de basis gelegd voor de huidige instructeursopleiding.

In de jaren die volgden verlegde Emiel steeds meer zijn focus naar het opleiden en trainen van professionals en werkte hij samen met diverse onderwijsorganisaties zoals NHB Deurne en meerdere AOC’s. Vanwege de doorlopende ontwikkeling en professionalisering van het Freestyle systeem ontstond er uiteindelijk toch weer een behoefte aan een eigen accommodatie. In 2010 hebben Emiel en zijn huidige vrouw Chaja besloten om in Ruinerwold een accommodatie te bouwen met alle benodigde faciliteiten om een professionele instructeursopleiding te geven.

Zo is de huidige Freestyle Academy ontstaan. Een opleidingscentrum waar het welzijn van het paard centraal staat. Waar instructeurs het hoe en waarom van paarden trainen en paardrijden leren en alleen maar les krijgen van deskundige en gepassioneerde docenten. Waar kleinschaligheid in de groepen gekoesterd wordt en het belang van persoonlijke aandacht wordt onderkend. Waar je niet alleen leert uit een boek maar juist met je voeten in het zand staat en praktijkoefeningen doet. Want dat is waar het vak uiteindelijk om draait: met een gedegen theoretische kennis als basis er voor zorgen dat je met een echt paard in een echte situatie een goede les of training kunt draaien.