fight

Gedrag: Wat is natuurlijk gedrag en op welke manier werkt dit door in onze dagelijkse omgang met paarden? Hoe verklaar je een bepaalde reactie van een paard, waar komt de vluchtreflex vandaan en hoe kun je een paard iets nieuws aanleren?

Huisvesting: Wat zijn de regels voor huisvesting van paarden in Nederland? En op welke manier kun je daarbij aan alle natuurlijke behoeften van het paard voldoen? Welke mogelijkheden zijn er als de ruimte beperkt is, hoe introduceer je een nieuw paard in een groep en hoeveel uur vrije beweging heeft een paard nodig? En hoe past weidegang daarbij?

Voeding: Wat zijn de verschillen tussen ruwvoer en krachtvoer? Hoeveel heeft je paard er eigenlijk van nodig, en moeten alle paarden krachtvoer hebben? Hoe kun je de kwaliteit van je ruwvoer berekenen? En als je krachtvoer geeft, wat past dan bij de behoefte van je paard? En hoe zit dat met supplementen?

Mestonderzoek: Wat zijn de symptomen van een wormbesmetting, en als je een vermoeden hebt dat dit het geval is hoe kom je daar dan achter? Hoe kun je zelf mestonderzoek uitvoeren en welke middelen zijn er beschikbaar om een eventuele wormbesmetting te bestrijden?

Hoefverzorging: Hoe kun je het verschil zien tussen gezonde en slechte hoeven? Wanneer heeft een paard ijzers nodig en wanneer kan hij het prima af zonder? Welke soorten ijzers zijn er allemaal, hoe ziet orthopedisch beslag eruit en wanneer schakel je een specialist in?

Tandheelkunde: Waaraan kun je een paard herkennen dat mogelijk gebitsproblemen heeft? Hoe kun je zelf al een idee krijgen van de conditie van het gebit? Hoe vaak moet een gebit behandeld worden door een tandarts en welke problemen kun je tegenkomen?

Stress release: Hoe herken je het verschil tussen een paard dat het spannend vindt om aangeraakt te worden en een paard met pijn? Hoe kun je een gespannen paard helpen en leren dat hij niet bang hoeft te zijn? Welke oefeningen kun je doen om een paard vertrouwen te geven en wanneer geeft een paard aan dat hij echt pijn heeft?

Anatomie: Hoe loopt de wervelkolom door het hele paard heen en wat zijn specifieke kenmerken van gewrichten en structuren? Welke grote spiergroepen heb je en hoe werken die samen? Welke delen van de benen zijn gevoelig voor gebreken en hoe herken je die? Wanneer is er sprake van een schoonheidsfoutje en wanneer is er meer aan de hand?

EHBO: Als je paard gewond uit de wei komt, kun je dan zien of hij gehecht moet worden? En zo ja, mag je de wond dan behandelen voor de dierenarts komt of juist niet? Wat zijn een normale hartslag en temperatuur in rust, en hoe herken je koliek? En hoe leg je een wondverband aan als je paard geblesseerd is?

Kreupelheid: Wanneer is een paard kreupel en waar moet je op letten als je twijfelt? Wat is het verschil tussen monsteren op de zachte en op de harde bodem? Hoe moet je een paard laten lopen om te kunnen zien of hij zuiver loopt en wanneer schakel je een dierenarts in?

Biomechanica: Hoe herken je een normaal bewegingspatroon? Welke systemen zijn er betrokken bij de verschillende gangen en hoe werken het skelet en de spieren samen om een beweging uit te voeren? Hoe herken je het verschil tussen stijfheid, spierpijn en een bewegingsafwijking?

Harnachement: Waaraan kun je een goed passend zadel herkennen? Welke controles kun je uitvoeren om te kijken of een paard beperkt wordt in zijn bewegingen door een slecht passend zadel en op welke plek hoort een zadel te (blijven) liggen? Wanneer adviseer je iemand om een zadel (tijdelijk) niet te gebruiken en naar wie stuur je iemand toe als een zadel niet blijkt te passen?

Medische module: Hoe herken je veel voorkomende problemen aan de wervelkolom en benen van een paard? Wanneer is een paard gevoelig op de spieren en wanneer is er sprake van een blokkade in de wervelkolom? Naar welke specialist of therapeut stuur je iemand door als je een paard verdenkt van rugpijn?