FSA Instructeursopleidingen

De opleiding start eind september/begin oktober 2021 weer. Vanwege de huidige maatregelen van de overheid in verband met de Corona-crisis kunnen wij nog geen uitsluitsel geven in welke vorm wij de opleiding volgend jaar kunnen aanbieden. Voor nu gaan we uit van de normale opzet zoals beschreven op deze pagina en in de studiegids. Het lesrooster wordt later bekend gemaakt.


Voor de groepen die de opleiding volgen in 2019-2020 hebben wij diverse aanpassingen gedaan om de opleiding zo goed als mogelijk te continueren. Maatregelen zijn bijvoorbeeld het digitaliseren van de theorielessen, video opnames maken van alle demonstraties en praktijkonderwerpen en inmiddels individueel of in tweetallen de gemiste lesdagen inhalen.


Vanwege onze flexibiliteit, we zijn de laatste jaren uitgegroeid tot een grote aanbieder maar klein genoeg gebleven om snel te beslissen, kunnen we dan ook de start van de opleiding in oktober garanderen. Of er aanpassingen aan de vorm nodig zijn zullen we pas tegen die tijd kunnen beslissen, maar daar houden we deelnemers uiteraard van op de hoogte. 

Heb jij er ook altijd van gedroomd om van je passie je vak te maken?

Zijn er wel eens mensen in je omgeving die je om hulp vragen, maar vind je jezelf nog geen 'echte' instucteur?


Zou je je hobby graag willen uitbreiden en er meer tijd aan willen besteden, zonder dat dit op de lange termijn veel meer geld kost?


Heb je er altijd van gedroomd om 'iets met paarden' te doen maar is het er nooit van gekomen?


Ben je het zat om voor een baas te werken, zoek je een nieuwe uitdaging of is het gewoon tijd om het roer om te gooien?

En weet je niet hoe je dit allemaal kunt bereiken?

Dan ben je bij de FSA op het goede adres!

De Freestyle Academy is hét door de KNHS erkende opleidingscentrum in Nederland waar je terecht kunt om instructeur te worden. Alle opleidingen van de FSA zijn gebaseerd op het Freestyle systeem dat door de jaren heen is ontwikkeld door Emiel Voest. Samen met zijn vrouw Chaja Kolthoff - Voest runt hij de FSA en geven zij het grootste deel van de opleidingen. De opleidingen kenmerken zich door de duidelijke structuur voor zowel mens als paard, persoonlijke aandacht en aandacht voor welzijn.

Wie zijn wij?

Emiel Voest ontwikkelde zijn trainingssysteem in de jaren '90 en werkte veel met paarden die met probleemgedrag te maken hadden. De brede inzetbaarheid van het systeem variërend van beleren van jonge paarden tot het opleiden van talentvolle paarden voor diverse disciplines van paardensport maakt dat al veel mensen gebruik maken van zijn trainingsmethoden.
Sinds 2007 legt Emiel zich voornamelijk toe op het opleiden van professionals, eerst via NHB Deurne en diverse 'groene scholen' en sinds 2011 vanuit zijn eigen accommodatie in Ruinerwold.

Chaja Kolthoff - Voest begon haar carrière als instructeur in 2007 en is hét voorbeeld van de mogelijkheden die deze opleidingen te bieden hebben. Met een achtergrond in de hippische bedrijfskunde heeft zij een passie voor het uitdragen van het freestylesysteem en ontwikkelen van nieuwe opleidingen en specialisaties binnen de FSA op het gebied van welzijn en gezondheid. Naast lesgeven en opleiden is zij met de paarden van FSA actief in de wedstrijdsport tot Prix st. Georges niveau.

Oktober 2020

Je kunt gelijk doorgeven op welke dag je de opleiding wil volgen, keuzes zijn dinsdag, donderdag, vrijdag, zaterdag of zondag

Waarom zou je een opleiding willen volgen aan de FSA?

*Om aan de Niveau 1 instructeursopleiding van de FSA te beginnen heb je geen vooropleiding nodig, je kunt gelijk terecht.


*Ben je nog geen ervaren ruiter? Ook geen probleem, het eerste jaar bestaat enkel uit trainingsvormen vanaf de grond dus je rijniveau is niet van belang.


*Na het slagen voor het examen van het eerste jaar ontvang je een diploma waarmee je direct aan de slag kunt als instructeur. Je kunt een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten en mag alles wat je geleerd hebt aan je eigen leerlingen gaan overdragen.


*Wil je ook graag rijlessen gaan geven? Geen probleem, dan kun je na het eerste jaar doorstromen naar de KNHS-erkende opleidingen voor rij/instructeurs op basis van het Freestyle systeem. Niveau 2 draait om eigen vaardigheid van jou en je paard, Niveau 3 brengt dat wederom naar een hoger niveau en daarin leer je ook hoe je dat weer door kunt geven aan leerlingen in de vorm van rijlessen.


*Ligt je interesse meer op het gebied van welzijn, gezondheid of zelfs revalidatie? Ook daar hebben we vervolgopleidingen voor waarnaar je direct kunt doorstromen na dit jaar.


*Wil je je liever praktisch specialiseren in de technieken van het Freestyle systeem? Dan kun je specialisaties volgen op het gebied van trailerladen, jonge paarden of lesgeven aan kinderen.


*Freestyle is dé trainingsmethode die bekend staat om zijn duidelijke structuur voor zowel mens als paard, waarin welzijn altijd hoog in het vaandel staat en het paard gewoon paard kan blijven.

"Wist je dat het helemaal niet moeilijk is om een business op te starten als zelfstandig instructeur?"

Of je nu privélessen bij mensen aan huis wil geven, het aanbod van je manege wil vergroten of op een professionele trainingsstal wil gaan werken: met een diploma van de FSA en een beetje doorzettingsvermogen is dat allemaal mogelijk!

Wij hebben zulke mooie ervaringen gehoord van leerlingen dat we er een artikel over geschreven hebben...

Met de FSA Niveau 1 instructeursopleiding word het ook voor jou mogelijk om les te gaan geven in datgene wat je het liefst doet: het trainen van paarden!

Je ontwikkelt vaardigheden in het trainen vanaf de grond met de technieken loswerken, grondwerk en dubbele lange lijnen. Je wordt handig met verschillende soorten paarden en krijgt les in didactiek en methodiek. De trainingsmethode is zo veelzijdig dat iedereen er mee uit de voeten kan, ongeacht discipline, paardenras of rijniveau.

Startdatum:

2 oktober 2020

Slechts 10 plaatsen beschikbaar per groep, VOL = VOL!

Wat kan ik precies verwachten van de FSA

Niveau 1 instructeursopleiding?

  • De opleiding bestaat uit 12 lesdagen die allemaal op de FSA in Ruinerwold plaatsvinden. Deze 12 lesdagen zijn als volgt opgebouwd:

                                         * 9 lesdagen eigen vaardigheid (loswerken, grondwerk en dubbele lange lijnen)

                                         * 3 lesdagen didactiek en methodiek

                                         * 1 dag praktijkexamen lesgeven en eigen vaardigheid (optioneel)


  • In principe volg je de opleiding met je eigen paard, wat betekent dat niet alleen jij maar ook je paard heel veel gaat leren! Daarnaast werk je soms ook met een paard van de medeleerlingen om nóg handiger te worden en te leren omgaan met verschillende typen paarden en hun karakters.


  • Groepen bestaan uit minimaal 6 en maximaal 10 leerlingen zodat we iedereen altijd voldoende persoonlijke aandacht kunnen geven. Per groep werken we altijd met 2 docenten!


  • De lessen worden gegeven door gepassioneerde docenten. Alle docenten van de FSA hebben zelf alle instructeursopleidingen doorlopen en zijn ORUN Niveau 3 Freestyle instructeur. Daarbij krijg je regelmatig les van Emiel of Chaja zelf, en zijn zij daarnaast bijna alle lesdagen aanwezig om vragen te beantwoorden en bij te springen waar nodig. Dichter bij de bron kun je niet komen...


  • De FSA in Ruinerwold is speciaal ingericht op het geven van de instructeursopleidingen. Dat betekent dat de ruime accommodatie voldoet aan alle wensen van een toekomstig instructeur: een binnenbaan van 20x60 met Agterberg bodem waarin losgewerkt kan worden, 2 verwarmde lesruimtes ingericht voor powerpoints en theorielessen, een royale praktijkruimte om paarden op te zadelen en niet onbelangrijk: voor alle paarden die te gast zijn op de FSA is er zowel een box als een paddock beschikbaar dus je hoeft je paard nooit op de trailer te laten staan!


  • Van alle lessen die gegeven worden krijg je een een digitale hand-out die je zowel als voorbereiding op de lesdagen en als naslagwerk kunt gebruiken. Ook zijn inmiddels alle praktijkonderwerpen opgenomen op video waardoor je tussen de lesdagen door altijd even terug kunt kijken wat er op de lesdag behandeld is. Deze lesstof is uniek voor de instructeursopleiding en niet terug te vinden in de handleidingen of andere bronnen!

Overzicht instructeursopleidingen FSA

Niveau 1 is de opleiding waarmee het allemaal begint, je wordt instructeur in de trainingstechnieken van het Freestyle systeem: loswerken, grondwerk en dubbele lange lijnen. Deze opleiding is voor iedereen die met paarden werkt te volgen, maar het is wel handig als je al wat ervaring hebt in het gebruik van de technieken. Als je het examen haalt kun je je als instructeur verzekeren in het lesgeven in deze technieken.


Het tweede jaar (niveau 2) is de ruiteropleiding. Deze opleiding focust zich voornamelijk op de eigen vaardigheid op het gebied van rijden. Theorielessen onderbouwen de praktijk, naast een aantal centrale thema's die elke ruiter aangaan krijg je ook elke dag les in een onderwerp van je eigen keuze. Een mooie investering in het niveau van zowel jezelf als je paard, ongeacht of je nu voor je plezier rijd, professioneel of wedstrijden rijdt. Na dit jaar kun je het rijvaardigheidsexamen afleggen, samen met een theorietoets. Als je die haalt heb je, in combinatie met Niveau 1, je ORUN niveau 2 diploma al binnen! *


Niveau 3 focust zich op het totale plaatje: alles wat in de voorgaande twee jaren is geleerd komt samen in de opleiding tot rij-instructeur. De trainingstechnieken uit het eerste jaar vormen de basis voor het rijden en lesgeven in het derde jaar en zullen naar een hoger plan worden getild. Dubbele lange lijnen op L2 niveau waarin zijgangen worden geïntroduceerd, het verder ontwikkelen van je technische rijvaardigheid en leren om dat ook over te brengen aan leerlingen. Een allround opleiding waar ook aandacht wordt besteed aan het controleren van de fysieke gezondheid van het paard, herkennen van eventuele beperkingen en uitstapjes naar de disciplines springen en cross worden gemaakt. Dit totaalpakket maakt dat je aan het eind van het derde jaar een compleet beeld hebt van alle aspecten die komen kijken bij het geven van lessen, zowel in de onderbouwende technieken op de grond als in het rijden. Het diploma wordt door de ORUN en NOC-NSF erkend als Niveau 3 basissport instructeur - Freestyle.

 

*Ben je al een ervaren ruiter en rijd je met je huidige paard op L niveau (of vergelijkbaar) dressuurmatig? Dan kun je vrijstelling aanvragen voor het tweede jaar, en mag je na het behalen van het diploma Niveau 1 direct door naar Niveau 3. Je dient dan wel een toelatingsexamen te doen, als dat naar wens verloopt ontvang je direct je ORUN Niveau 2 diploma en mag je door naar Niveau 3.

Heb je nog meer inspiratie nodig?

Als je dit jaar begint met de opleiding kun je dit half november al uitvoeren...

Begin april heb je al een tussentijdse toets in onderstaande technieken, die je dan dus al beheerst!

En tot slot ben je aan het einde van het opleidingsjaar
in staat om een paard rijtechnisch te trainen aan de dubbele lange lijnen...

Je leert ook nog hoe je andere mensen kunt lesgeven in deze drie technieken, en dat allemaal in één jaar tijd!

En de investering? €1.995,-

Kies zelf de lesdag die jou het beste uitkomt!

Alle lesdagen duren van 10.00 tot 17.00 uur

Keuze van de lesdag:

*Dinsdag

*Donderdag

*Vrijdag

*Zaterdag

*Zondag


In elke groep (max 10) zijn 3 plekken beschikbaar met een schoolpaard.

Je kunt tegen een kleine vergoeding voor administratiekosten ook in 4 termijnen betalen.

Nog even de voordelen van het volgen van de Niveau 1 instructeursopleiding  op een rijtje:

☑ Al na één jaar als instructeur aan de slag

☑ Kleine groepen en dus altijd ruimte om je vragen te stellen en voorbeelden te bespreken. Tijdens de praktijklessen één op één aandacht voor jou en je paard zodat jullie je optimaal kunnen ontwikkelen.

☑ Na het eerste jaar kun je doorstromen naar een vervolgopleiding die past bij jouw interesses: rij-instructeur, welzijn en revalidatie of een specialisatie van jouw keuze☑ 10% korting op al het Freestyle material vanaf het moment van inschrijven.


☑ Heb je de handleidingen (loswerken, grondwerk, dubbele lange lijnen) nog niet? Ook daar hebben we een aanbieding voor: €45,- voor de hele set zodra je hebt ingeschreven.


☑ Vermelding op de website www.freestyleacademy.nl zodat toekomstige leerlingen in jouw regio je kunnen vinden


☑ Exclusieve Facebook community voor Freestyle instructeurs


☑ Altijd als eerste op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen, artikelen en webinars"Het motto dat ik uitdraag in mijn werk is "it's all about connection". Daarmee doel ik niet alleen op de verbinding als doel en uitgangspunt van de dressuurmatige training, maar juist ook het (allereerste) contact met het paard dat je voelt tijdens het loswerken en vervolgens in het grondwerk en aan de dubbele lange lijnen. Freestyle is voor mij een enorme aanvulling in mijn werk als instructeur en trainer vanwege de brede benadering en respect voor paard en ruiter."
                            -Astrid Hoppenbrouwers (Zoeterwoude)
                             ORUN Niveau 3 Freestyle instructrice

Ben je gek als je vanuit Zeeland ruim 3,5 uur - 275 km enkele reis - met je paard naar Ruinerwold reist voor een opleidingsdag? Misschien wel, totdat je ervaart wat het oplevert: iedere keer weer nieuwe up to date kennis en vaardigheden of juist het verdiepen en aanscherpen van je vaardigheden, Reden voor mij om tijdens het maken van de thuisreis al weer uit te kijken naar de volgende opleidingsdag. De lesdagen zijn intensief, maar - niet onbelangrijk - er is ook altijd ruimte voor plezier. Kortom: het reizen meer dan waard!


                      -Arianne van Galen (Zeeland)

                      ORUN Niveau 3 Freestyle instructrice

Wat leerlingen zeggen over de FSA

Ik zie vaak dat mensen stoppen met het trainen van hun paard als het ze te lang duurt voordat ze resultaat zien. Op de FSA heb ik geleerd hoe ik leerlingen kan laten zien dat het proces het resultaat is en daar heb ik iedere dag plezier van!


                              Ilona Greven (Vlagtwedde)

                              Niveau 1 Freestyle instructrice

De locatie van de Freestyle Academy

Centraal gelegen in zuid-west Drenthe, slechts een uur rijden vanaf Amersfoort, Groningen en Leeuwarden. Rustige aanrij-routes uit de buurt van de bekende fileknooppunten.


Toch nog te ver om op één dag op en neer te rijden? Paarden overnachten bij ons altijd kosteloos (voor of na een lesdag) en er zijn tal van leuke en betaalbare B&B's in de buurt!

Veel gestelde vragen

Ik heb nog helemaal geen ervaring met de Freestyle technieken, is de opleiding dan wel geschikt voor mij?

Ervaring is altijd een voordeel, hoe meer je er van hebt hoe overzichtelijker de lesstof voor je zal zijn. Echter, als je genoeg tijd hebt om te trainen tussen de lesdagen door hoeft het geen enkel probleem te zijn. Twijfel je nog? Kijk dan of er een Freestyle instructeur bij jou in de buurt zit en neem alvast een keer een lesje om er een beetje in te komen!


Ik heb alleen maar een D-pony die ik mee kan nemen, mag dat?

Wij laten alle typen en maten paarden toe, de minimale stokmaat ligt bij 1,27m (C-pony) vanwege de faciliteiten. In onze groepen zitten altijd veel diverse rassen en typen, van Haflingers en Ijslanders tot hoog in de sport geklasseerde wedstrijdpaarden en dat gaat altijd prima samen.


Ik heb geen eigen paard maar wil wel graag de opleiding volgen, kan dat?

Wij hebben voor een aantal schoolpaarden op de FSA waardoor in elke groep 3 plekken beschikbaar zijn voor leerlingen die geen eigen paard hebben of die niet mee kunnen nemen. Voor €250,- kun je het hele opleidingsjaar volgen met een schoolpaard van de FSA, neem even contact met ons op of er nog een beschikbaar is op de lesdag van je keuze.


Kan ik de opleiding ook in termijnen betalen?

Ja, bij je inschrijving geef je aan of je in één keer wil betalen of in 4 termijnen*. Zodra je je hebt ingeschreven ontvang je een factuur voor 20% van de opleidingskosten (bij betaling ineens) en voor de rest van het bedrag voor aanvang. Bij betaling in termijnen ontvang je bij inschrijving een factuur voor de eerste termijn, de overige termijnen worden gefactureerd in december, februari en april van dat opleidingsjaar. *Voor betaling in termijnen rekenen we een kleine administratieve toeslag.


Wat heb ik allemaal nodig als ik de opleiding ga volgen?

Het boekenpakket (€45,-) en Freestyle materiaal zoals een trainingshalster, leadrope en dubbele lange lijnen. Al het materiaal is tijdens de lesdagen beschikbaar om te gebruiken en uit te testen, je kunt dan ter plekke beslissen of je iets aan wil schaffen. Je bent altijd vrij om je materiaal ergens anders te kopen maar wacht daar dan even mee totdat we hebben uitgelegd waar je op moet letten bij je aanschaf. Bij ons krijg je altijd 10% korting op de normale prijs en je kunt het materiaal direct meenemen aan het eind van de lesdag. Verder heb je nog een longeersingel, hoofdstel en setje handschoenen nodig maar die heb je meestal al in huis ;)


Wat als ik een lesdag mis door ziekte, vakantie of een kreupel paard?

Omdat we vijf verschillende groepen hebben kun je altijd een lesdag inhalen bij een andere groep. De praktijkplekken zijn beperkt, als er ruimte is kun je je paard meenemen en anders kan je altijd de lesdag als theoriedeelnemer volgen. Je kunt in het rooster vooraf al zien wanneer de inhaalmogelijkheden zijn. Tevens kun je je verzekeren voor het missen van lesdagen door ziekte van jou of je paard. Deze verzekering keert elke lesdag die je moet missen uit zodat je óf privétrainingen kunt boeken zonder dat het je extra geld kost óf in het ergste geval je investering terug krijgt en volgend jaar opnieuw kunt inschrijven. Indien beschikbaar is het ook mogelijk om voor een dag een schoolpaard te huren als je paard een keer niet mee kan. Kosten daarvoor zijn €25,- per dag, alleen op basis van beschikbaarheid.


Ik heb nog geen ervaring met lesgeven, hoe weet ik dan of de opleiding iets voor mij is?

Heel eerlijk gezegd is er maar één manier om daar achter te komen, en dat is door het gewoon te gaan doen. Veel van onze leerlingen hebben nog nooit lesgegeven en het idee van de opleiding is dan ook: dat gaan we je leren! Je wordt stap voor stap meegenomen in het maken van een lesplan, leerstijlen herkennen en het toepassen van methodiek en didactiek om lessen te leren geven die zowel zinvol als leuk zijn. Wist je dat wij regelmatig leerlingen krijgen die helemaal niet van plan zijn om les te gaan geven, en dat zij uiteindelijk degenen zijn die het fanatiekst aan de slag gaan?!


Ik wil helemaal geen les geven, waarom zou ik dan een instructeursopleiding volgen?

Voor mensen die wel geïnteresseerd zijn in de praktijkvakken, maar geen les willen geven, bieden we vanaf 2019 de "Praktijkleergang Freestyle Technieken" aan. In dit traject ben je alleen maar bezig met je eigen vaardigheid, hoef je geen les te geven en is er ook geen examen. Meer informatie hierover vind je in de studiegids, onderaan deze pagina.


Ik ben ORUN Niveau 4 instructeur (wedstrijdsport) en geef al heel lang les, is deze opleiding dan niet een te laag niveau voor mij?

Wij hebben al veel mensen op onze opleiding gehad in deze situatie en hoewel we ons realiseren dat de term 'niveau 1' wat misleidend is, is dat absoluut niet het geval. Op de ORUN leer je niet de technieken uit het Freestyle systeem en ook het lesgeven daarin is een vak apart. Laat je niet weerhouden door de naam maar kijk goed of de inhoud je bevalt, als dat het geval is weten wij zeker dat we je heel veel nieuwe dingen kunnen leren!


Ik heb al meerdere opleidingen gevolgd, kan ik vrijstellingen krijgen?

Ook die vraag krijgen we vaker en het antwoord is simpel: in principe niet. Veel mensen hebben al cursussen gevolgd of een andere opleiding gedaan en dat is over het algemeen een voordeel, alle ervaring telt mee. Er is echter nog nooit iemand geweest die achteraf zei dat er onderdelen uit de lessen dubbel of overbodig waren dus wij zijn ervan overtuigd dat onze opleiding uniek is. Mocht je denken dat jij een uitzondering bent aarzel dan niet om even te bellen, we willen altijd met je meedenken! Voor het tweede jaar (rijden eigen vaardigheid) kun je overigens wel vrijstelling krijgen!


Kan ik het eerste jaar overslaan en direct aan de ORUN Niveau 3 Freestyle rij-instructeursopleiding beginnen?

Nee, ook die vraag kunnen we snel beantwoorden. Niveau 3 bouwt door op het fundament dat in het eerste jaar gelegd wordt en is wat dat betreft echt een vervolgopleiding. Een vervolg zonder basis staat niet stevig en wij willen kwalitatief goede instructeurs afleveren dus daar maken wij geen uitzonderingen op. Als je liever eerst met je eigen paard aan het rijden wil werken is het wel mogelijk om aan Niveau 2 (de ruiteropleiding) mee te doen. Als je daarna door wil naar Niveau 3 zul je echter alsnog Niveau 1 inclusief alle examens moeten volgen.


Ik heb een jong paard, mag ik daar de opleiding mee volgen?

Voor de Niveau 1 instructeursopleiding geldt een minimum leeftijd voor paarden van 4 jaar en we gaan er vanuit dat ze beleerd zijn. Dit is van belang voor zowel voor de veiligheid van alle deelnemers, het welzijn van het paard als het leerproces van de eigenaar zelf.


Ik ben nog geen 18 jaar, kan ik al meedoen aan de opleiding?

De minimum leeftijd voor de Niveau 1 instructeursopleiding is 16 jaar, wij zeggen er wel altijd bij dat er een behoorlijke mate van zelfstandigheid wordt gevraagd voor het trainen tussen de lesdagen door. Het is en blijft een opleiding voor professionals maar we hebben al vaker meegemaakt dat 16-jarigen daar vaak heel goed mee om kunnen gaan. Twijfel je? Neem dan vooral even contact op!


Ik word gebracht door mijn partner / ouders / een vriend(in), kan deze gedurende de lesdagen blijven?

Nee, helaas. Wij hebben geen aparte ruimtes beschikbaar voor reisgezelschap en voor de groepsdynamiek tijdens de lesdagen is het niet wenselijk als daar extra publiek bij zit. Uiteraard staat er altijd een kop koffie of thee klaar bij aankomst en vertrek, voor een goede werkplek verwijzen wij je graag door naar bijvoorbeeld het Van den Valk in Zwolle (20 minuten rijden)


Ik wil graag mijn hond meenemen op de lesdagen, mag dat?

Dat kan helaas niet. Wij hebben zelf een aantal honden die vrij rondlopen, ze zijn vriendelijk tegen bezoekers maar hebben het niet zo op vreemde honden. Je hond in de auto laten is ook niet zo'n goed idee, die van ons kijken dan namelijk graag naar binnen en dat is niet fijn voor de lak van je auto...


Nog meer vragen? Neem contact met ons op via 06-17834929 (Chaja) of

Starten in oktober 2020