De leergang tot welzijnsadviseur is ontstaan vanuit de steeds groter wordende behoefte aan algemene kennis rondom het paard. Met naar schatting 450.000 paarden in Nederland neemt het belang van onderwijs en kennisverspreiding over dit onderwerp toe. Met alle specialisten die betrokken zijn bij de Freestyle Academy is een leergang ontwikkelt die al deze kennis bundelt die noodzakelijk is om te kunnen oordelen over het welzijn van een paard. Een unieke kans om niet over één onderwerp iets te leren maar juist over alles wat er bij het welzijn van het paard komt kijken.

 

Het belangrijkste doel van deze leergang is dat je leert om je een goed beeld te vormen van de specifieke behoeften van het paard. Niet alleen zijn natuurlijke behoeften, maar juist ook de behoeften die ontstaan vanuit de functie die het paard tegenwoordig vervult: die van rijpaard. Of je nu zelf paarden houdt, op een manege rijdt, professioneel in de paarden zit of op een andere manier betrokken bent bij het welzijn van paarden, tijdens deze leergang krijg je handvatten om heel gericht te kijken naar de leef- en trainingsomstandigheden van paarden.

Gaat het dan alleen maar om het vormen van een oordeel? Nee, juist niet! Het doel van deze leergang is om veel meer mensen op een weloverwogen en onderbouwde manier te kunnen adviseren over manieren om het welzijn van hun paard te verbeteren. Want naar wie moet je toe als je niet zeker weet wat je je paard zou moeten voeren? En kan je paard eigenlijk wel naar buiten onder slechte weersomstandigheden, of is dat juist goed voor hem? Waaraan kun je zien of je zadel (nog) wel past, en heeft jouw paard eigenlijk wel ijzers nodig? Dit zijn vragen waar je als welzijnsadviseur antwoord op kunt geven. Aan iedereen: je stalgenoten, je kinderen (of ouders!), pensionklanten, leerlingen en collega’s. Op deze manier dragen we allemaal bij aan het verspreiden van kennis en wordt de norm voor paardenwelzijn gezet vanuit deze kennis.

Nieuwsgierig geworden of een opleiding tot paardenwelzijnsadviseur iets voor jou is?

Lees verder voor meer informatie op de volgende pagina’s:

Inhoud

Opzet

Docenten

Praktische informatie