Leergang rijtechniek

De FSA organiseert in 2020 voor het eerst een leergang met de focus op gevorderde rijtechniek. Oefeningen als schouderbinnenwaarts, travers, appuyeren, maar ook eenvoudige en vliegende wissels en een pirouette. Hoe zijn deze oefeningen opgebouwd, hoe leer je ze aan of verbeter je ze, wanneer is je paard er aan toe en wat train je precies? Dat zijn vragen die we gaan beantwoorden, zowel theoretisch als in de praktijk!

Dressuurmatig trainen en precies weten waar je mee bezig bent, dat willen we toch allemaal?

Deze leergang heeft elke les zowel een theoretische opzet als een praktijkgedeelte. Je hebt geen paard of bepaald niveau nodig om mee te doen, in overleg is deelname aan de praktijk mogelijk.

De FSA organiseert in het voorjaar van 2020 voor het eerst een leergang waarin alle oefeningen uit de klassen M-ZZL zowel theoretisch als praktisch benaderd worden!

De Freestyle Academy is hét door de KNHS erkende opleidingscentrum in Nederland waar je terecht kunt om instructeur te worden. Alle opleidingen van de FSA zijn gebaseerd op het Freestyle systeem dat door de jaren heen is ontwikkeld door Emiel Voest. Samen met zijn vrouw Chaja Kolthoff - Voest runt hij de FSA en geven zij het grootste deel van de opleidingen. De opleidingen kenmerken zich door de duidelijke structuur voor zowel mens als paard, persoonlijke aandacht en aandacht voor welzijn.

Wie zijn wij?

Emiel Voest ontwikkelde zijn trainingssysteem in de jaren '90 en werkte veel met paarden die met probleemgedrag te maken hadden. De brede inzetbaarheid van het systeem variërend van beleren van jonge paarden tot het opleiden van talentvolle paarden voor diverse disciplines van paardensport maakt dat al veel mensen gebruik maken van zijn trainingsmethoden.
Sinds 2007 legt Emiel zich voornamelijk toe op het opleiden van professionals, eerst via NHB Deurne en diverse 'groene scholen' en sinds 2011 vanuit zijn eigen accommodatie in Ruinerwold.


Chaja brengt alle paarden van de FSA uit in de dressuursport, van L2 t/m Prix St. George. Zij trainen de paarden samen en hebben door de jaren heen een methode ontwikkeld waarbij het Freestyle trainingssysteem en de wedstrijdsport heel goed te combineren zijn en elkaar versterken.

"Elke lesavond besteden we aandacht aan de theoretische benadering van de oefeningen, daarna worden deze direct in de praktijk getoond en behandeld"

Deze leergang is voor iedereen te volgen:

(semi-) professionals, paarden eigenaren, ruiters, liefhebbers en andere geïnteresseerden!

Kosten: € 395,-

Voor 10 lesavonden, inclusief lesmateriaal en 9% BTW

Waarom deze leergang volgen aan de FSA?

Het Freestyle systeem is in de jaren '90 ontwikkeld door Emiel Voest. Het oorspronlijke idee was heel simpel: deel alles wat je wil bereiken op in kleine stukjes die haalbaar zijn en zoek een trainingsvorm of oefening waarin je dat specifieke stukje kunt trainen. Daardoor zijn de trainingsvormen loswerken, grondwerk en dubbele lange lijnen ontstaan, de meest herkende werkvormen uit het Freestyle systeem.


Ook elke dressuurmatige oefening is in stukjes op te delen, die je dan weer los van elkaar kunt aanleren of verbeteren.


Een voorbeeld:

Wijken voor het been bestaat uit verschillende onderdelen:

 • een rechte lijn
 • stelling
 • buiging
 • zijwaarts

Al deze onderdelen kun je los van elkaar trainen. Als je paard moeite heeft met één van deze onderdelen kun je een andere oefening, bijvoorbeeld een AC-lijn met stelling, of volte 10 meter, gebruiken om dat onderdeel te trainen.


Zodra je paard alle onderdelen afzonderlijk in balans kan uitvoeren is wijken niet moeilijk meer. En zo kun je dat voor elke dressuurmatige oefening doen!Wil jij precies weten waar je mee bezig bent tijdens je training, en meer inzicht in de gevorderde dressuuroefeningen? Meld je dan nu aan voor deze leergang!

Nog nooit eerder gaven Chaja en Emiel een leergang waarbij de nadruk lag op de gevorderde dressuuroefeningen!

En het allermooiste? Deze leergang is voor IEDEREEN toegankelijk, zonder uitzondering!

Welke onderwerpen worden behandeld tijdens de leergang rijtechniek:


 • Het belang van onderliggende oefeningen
 • Schouderbinnenwaarts
 • Travers
 • Keertwendingen
 • Appuyeren
 • Eenvoudige wissels
 • Vliegende wissels
 • Galoppirouettes
 • Rechte AC-lijnen in stap, draf en galop
 • Uitgestrekte draf
 • Verzameling

Elke lesavond zal als volgt worden opgebouwd:

 • Theoretische uitleg en onderbouwing van het onderwerp van de avond
 • Demonstratie met een paard van de FSA
 • Les aan een deelnemer(s) uit de groep of leerlingen van buitenaf (in overleg)

Voor de praktijkmomenten is het mogelijk voor deelnemers aan de leergang om een of enkele keren mee te rijden met een eigen paard. Voorwaarde is wel dat de paarden op een voldoende niveau zijn om met de betreffende oefening van die avond aan de slag te gaan.


Als er te weinig combinaties in de groep beschikbaar zijn om de lessen te vullen zullen er leerlingen van buitenaf worden geregeld door de FSA zodat het programma altijd door kan gaan!

En de investering? € 395,-

Inclusief 9% BTW en lesstof.

Wij houden van kwaliteit en aandacht. Daarom hebben we maar 20 plekken voor deze leergang, wees er dus op tijd bij!

Data en tijden:

  • 14 februari
  • 28 februari
  • 13 maart
  • 27 maart
  • 10 april
  • 24 april
  • 8 mei
  • 22 mei
  • 5 juni
  • 19 juni

  Alle lesavonden duren van 19.00 tot 22.00 uur

  De lesdagen vallen op vrijdag

  Goed bereikbaar in zuidwest-Drenthe, slechts een uur rijden vanaf Amersfoort, Groningen en Leeuwarden

  De locatie van de FSA voor de leergang rijtechniek

  Veel gestelde vragen

  Meer vragen? Neem even contact op via 06-17834929 (Chaja)

  Ik heb zelf geen eigen paard, maakt dat uit?

  Nee hoor, je hoeft sowieso geen paard mee te nemen naar de lesavonden. Daarbij komt dat we iedereen willen bereiken die interesse heeft in dit onderwerp, op welke manier ze dan ook met paarden in aanraking komen.


  Kan ik zelf een paar meenemen voor de praktijkmomenten?

  In overleg mogen deelnemers een of meerdere keren een paard meenemen voor het praktijkgedeelte. Voorwaarde is dat de combinaties het niveau van het betreffende  onderwerp aan kunnen, een indeling wordt in overleg gemaakt.


  Ik heb al met meerdere paaden Z of hoger gereden, is dit voor mij ook interessant?

  Wij merken zelf dat hoe meer ervaring we hebben, hoe interessanter het kan zijn om de visie van iemand anders te leren kennen. Als je al veel ervaring hebt in het rijden van de hogere dressuuroefeningen zul je wellicht ook af en toe dingen horen die je al weet, maar ook juist sneller verbanden kunnen leggen en thuis dingen gelijk kunnen toepassen. Ook kun je uiteraard een keer (of zelfs vaker indien mogelijk) een paard meenemen en direct aanwijzingen krijgen voor je techniek en uitvoering.


  Ik kan niet alle data, is er een mogelijkheid om in te halen?

  We starten dit jaar om te beginnen maar één groep, daardoor is inhalen helaas niet mogelijk. Wel krijg je van ons de gelegenheid om, zodra we een nieuwe groep starten, op dat moment mee te doen met de betreffende les. Dat kan echter wel een jaar later zijn, dat weten we nu nog niet.


  Is er een examen verbonden aan de leergang?

  Nee


  Krijg ik een diploma voor het trainen van probleempaarden?

  Nee. We reiken wel een certificaat van deelname uit omdat we vinden dat de kennis die je hebt opgedaan en de moeite die je daarin steekt, beloond mag worden. Dit is echter geen bewijs van vaardigheden.


  Door wie worden de lesavonden gegeven?

  Alle lessen worden gegeven door Chaja Kolthoff-Voest en Emiel Voest.  Start in februari!