Het Freestyle trainings-systeem kenmerkt zich door de verschillende trainingsvormen vanaf de grond:

1.) Loswerken
2.) Grondwerk
3.) Dubbele Lange Lijnen.
Al deze trainingsvormen staan in dienst van het Rijden.

Grondwerk staat voor al het werk aan de hand met behulp van een Freestyle halster en een Leadrope (4.5 meter).

Basis gehoorzaamheid
De werkvorm Grondwerk is globaal verdeeld in twee delen, het eerste deel richt zich op algemene basis gehoorzaamheid aan de hand. De meest voorkomende handelingen die we met paarden aan de hand uitvoeren hebben te maken met aan de hand leiden, volgen in de richting links/rechts, stilstaan en achterwaarts. Deze basis controle aan de hand gebruiken we elke dag.

Training
Naast algemene gehoorzaamheid kunnen we Grondwerk gebruiken als voorbereiding op de verdere training. Denk hierbij aan praktische zaken als de behandeling bij hoefsmid, tandarts en dierenarts tot aan stilstaan bij het opstijgen en trailerladen. Ook bereidt Grondwerk de combinatie voor op het werken aan de Dubbele Lange Lijnen en het Rijden.
Tijdens deze werkvorm leren we zowel de mens als het paard omgaan met specifieke hulpen en materiaal. Ook hier staat duidelijkheid in de communicatie weer voorop. Zie hieronder een impressie van Grondwerk (filmpje)

Hindernis- en obstakeltraining
Binnen de techniek van het Grondwerk besteden we aandacht aan het gebruik van een hindernis/obstakel parcours. In dit onderdeel laten we paarden kennismaken met een (gecontroleerde) spannende situatie. Op vertrouwen en techniek worden de hindernissen overwonnen en zorgt voor een vertrouwensband en een dapper paard. Onderdeel van Grondwerk is het BasisTrailerladen volgens het Freestyle systeem.