Dubbele Lange Lijnen 2

Dubbele Lange Lijnen 22017-05-10T10:19:15+01:00

Tweede opleidingsjaar: Dubbele Lange Lijnen

Omschrijving
Als we eenmaal de basis vaardigheden van de DLL onder de knie hebben (Niveau 1) dan kunnen we de werkvorm eigenlijk pas gaan gebruiken om het paard te scholen. Startniveau voor het tweede jaar van de opleiding is B2 (examen niveau 1).

Verticale Balans
We maken onderscheid tussen de verschillende werkposities (centrum- en menpositie) om het paard te helpen in de rijtechnische balans.
Allereerst werken we vanuit de centrumpositie aan de verticale balans van het paard. We doen dit door gebruikmaking van stelling en buiging. Tevens hebben we op de cirkel te maken met tempocontrole die we vragen en ondersteunen met onze teugelhulpen. We werken in stap, draf en galop.

Horizontale Balans
Vanuit de menpositie werken we aan de horizontale balans van het paard. Hier is tempo controle een belangrijke voorwaarde. In deze positie kunnen we het paard voor in het tempo goed begrenzen terwijl we achter het tempo juist actief kunnen houden. Op deze wijze zal het horizontale evenwicht positief worden beïnvloed. In het tweede jaar worden in de menpositie alle oefeningen ook in draf uitgevoerd.

Zijgangen
In het tweede jaar gaan we starten met zijgangen aan de DLL. Allereerst besteden we aandacht aan de verschillende manieren waarop we het ‘wijken’ bij het paard kunnen aanleren. In dit stadium is begrijpen belangrijker dan presteren. Uiteindelijk gaan we natuurlijk werken aan de kwaliteit van het wijken. Dit vormt een geweldige ondersteuning voor het rijden. Als het paard wijkt aan de DLL kan, zal het wijken tijdens het rijden veel minder moeilijk voor hem zijn. Daar waar mogelijk zullen we tevens aandacht besteden aan de oefening Schouder binnenwaarts aan de DLL.

L-2 proef
In het tweede jaar groeit een deelnemende combinatie naar het examenniveau L2. Onderdeel van het examen is het lopen van de L2 proef aan de Dubbele Lange Lijnen, daarnaast moet je ook een ander paard op dit niveau kunnen trainen.

Kijk hier voor de verschillende proeven aan de DLL

Niveau 3 Basissport ORUN Freestyle
Uniek voor het ORUN examen niveau 3 is het onderdeel Dubbele Lange Lijnen. Dit onderdeel is kenmerkend voor het Freestyle systeem en de eigen vaardigheid van de N-3 deelnemer wordt dan ook op het examen getoetst als volwaardige discipline.

Kijk voor de exacte exameneisen in de Studiegids op het downloadplein