(Onderdeel van ORUN Niveau 3 rijinstructeur Freestyle)

Wij zijn van mening dat een allround instructeur handigheid moet hebben over hoe je een leerling verantwoord kennis laat maken met het nemen van een eenvoudige hindernis. Je hoeft zelf geen springruiter te zijn of te worden maar eigen ervaring en vaardigheid vinden we wel belangrijk. In de afgelopen opleidingen is gebleken dat elk paard dit aan kan, van een IJslander tot dressuur-sportpaard. Maar ook elke ruiter, zelfs diegene die aanvankelijk angst hadden. Het moet zo veilig en logisch worden opgebouwd dat je straks aan je leerling dezelfde ervaring mee kunt geven.

Springen
We besteden aandacht aan de opbouw en voorbereiding van de eerste springles, afstanden bepalen en het bouwen van eenvoudige sprongen.  Tevens krijg je in deze opleiding een aantal rij-oefeningen die te maken hebben met balans (van de ruiter) en tempocontrole (paard). Hoe lang is je galopsprong en hoe maak je afstanden op maat. Tijdens het springen gaan veel technieken spelenderwijs. Denk hierbij aan sturen in een relatief kleine ruimte en bijvoorbeeld doorgalopperen naar de volgende sprong. Springen gaat naar vermogen van de deelnemende combinatie.

Terrein training
De terrein training vindt plaats op onze eigen crossbaan. Allereerst rijden we op het buitenterrein net zo gecontroleerd als in de binnen of buiten bak. Deze training gebruiken we ook om leerlingen voor te bereiden op bijvoorbeeld hun eerste buitenrit of voor jonge paarden die moeten wennen aan meer afleiding.
Omdat we trainen op de crossbaan hebben we tevens de mogelijkheid om in het verlengde van de springles een aantal cross hindernissen mee te nemen. Op onze crossbaan staan zo’n 15 natuurlijke hindernissen waarvan de meeste zeer toegankelijk zijn om mee te beginnen. We hebben talloze bomen om over heen te springen maar ook een op/af sprong en een waterbak, van zeer laagdrempelig tot crossniveau.
Vanuit de binnenbak kun je zo het terrein met de crosshindernissen in rijden, wij zorgen ervoor dat er altijd ervaren paarden meerijden om veilig bij aan te sluiten als het voor combinaties een spannend onderdeel is. Terreintraining valt onder het eigenvaardigheidsniveau en wordt niet op het examen getoetst.

 

 

 

 

Bewaren

Bewaren