Springen en terreintraining

Springen en terreintraining2017-05-10T10:22:17+01:00

(Onderdeel van ORUN Niveau 3 rijinstructeur Freestyle)

Omschrijving
Een allround instructeur moet kennis hebben over hoe je een leerling verantwoord kennis laat maken met het nemen van een eenvoudige hindernis. Je hoeft zelf geen springruiter te zijn of te worden maar eigen ervaring en vaardigheid vinden we wel belangrijk. In de afgelopen opleidingen is gebleken dat elk paard dit aan kan, van een IJslander tot dressuur-sportpaard. Maar ook elke ruiter, zelfs diegene die aanvankelijk angst hadden. Het moet zo veilig en logisch worden opgebouwd dat je straks aan je leerling dezelfde ervaring mee kunt geven.

Springen
We besteden aandacht aan de opbouw en voorbereiding van de eerste springles, afstanden bepalen en het bouwen van eenvoudige sprongen.  Tevens krijg je in deze opleiding een aantal rij-oefeningen die te maken hebben met balans (van de ruiter) en tempocontrole (paard). Hoe lang is je galopsprong en hoe maak je afstanden op maat. Tijdens het springen gaan veel technieken spelenderwijs. Denk hierbij aan sturen in een relatief kleine ruimte en bijvoorbeeld doorgalopperen naar de volgende sprong. Springen gaat naar vermogen van de deelnemende combinatie.

Niveau 2
Voor Niveau 2 geldt dat we springen naar capaciteit van de combinatie. Springen is geen examenonderdeel maar wordt wel getoetst als onderdeel van het opleidingscijfer.

Niveau 3
Voor Niveau 3 geldt dat we streven naar een parcours 70 cm dat wordt getoetst als onderdeel van het opleidingscijfer. Op het examen wordt niet gesprongen.

Terrein training
De terrein training vindt plaats op onze eigen crossbaan. Allereerst rijden we op het buitenterrein net zo gecontroleerd als in de binnen of buiten bak. Deze training gebruiken we ook om leerlingen voor te bereiden op bijvoorbeeld hun eerste buitenrit of voor jonge paarden die moeten wennen aan meer afleiding.
Omdat we trainen op de crossbaan hebben we tevens de mogelijkheid om in het verlengde van de springles een aantal cross hindernissen mee te nemen. Op onze crossbaan staan 19 natuurlijke hindernissen waarvan de meeste zeer toegankelijk zijn om mee te beginnen. We hebben talloze bomen om over heen te springen maar ook een op/af sprong en een waterbak. Van zeer laagdrempelig tot crossniveau.
Tijdens deze module gebruiken we de binnenbak om los te rijden, de buitenbak met springhindernissen en daarna kun je zo het terrein met de crosshindernissen in rijden. Terreintraining valt onder het eigenvaardigheidsniveau en wordt niet op het examen getoetst.

Bij elk onderdeel besteden we aandacht aan hoe je de voorbereiding in kunt delen en hoe je ruiters tijdens de uitvoering kunt begeleiden. Relevante theorie wordt verdeeld over de lesdagen. Voor het springen en rijden op de crossbaan stellen we een Body Protector verplicht.

CRKBO_Instelling

 

 

Bewaren

Bewaren