3.6 Ruitertraining

3.6 Ruitertraining 2017-05-10T11:34:32+00:00

Module RUITERTRAINING
code 3.6

 Omschrijving van de module
In de module ruitertraining wordt aandacht besteed aan verschillende technieken om de vaardigheden van de ruiter te trainen. Hierbij worden verschillende aspecten van het rijden behandeld vanuit een ander oogpunt dan tijdens het rijden zelf. Er wordt gebruik gemaakt van zowel technieken te paard als ondersteunende training zonder paard.

Waarom ruitertraining?
Elke keer als je op je paard rijdt heb je er mee te maken: je ‘zit’. Wat voor sommigen vanzelfsprekend is, is voor veel mensen een dagelijkse worsteling van balans en beweging. De zit van de ruiter vormt een belangrijk aspect van het rijden, immers hoe onafhankelijker en makkelijker je kunt zitten hoe beter je in staat bent om je paard aan te sturen. Echter, hoe train je nu specifiek de capaciteiten van de ruiter, zodat er ook daadwerkelijk een beter gevoel voor balans en coördinatie ontstaat?
In deze module gaan we in op verschillende mogelijkheden om specifiek de ruiter nieuwe vaardigheden aan te reiken die nodig zijn tijdens het rijden. Dat doen we op de volgende manieren:

  • Zitles aan de longe: Hoe bereid je een paard voor op deze trainingsvorm en welke oefeningen kun je doen met een ruiter aan de longe?
  • Zitles op het barebackpad: Welke oefeningen kun je een ruiter geven om meer gevoel voor het paard onder zich te ontwikkelen? Het barebackpad is hét middel voor de moderne zitles, het lichaam balanceert zichzelf uit bij gebrek aan steun van een lepel, wrongen en stijgbeugels. Hoe maak je daarna de overstap terug naar het zadel?
  • Haptonomische oefeningen: Door gebruik te maken van verschillende oefenvormen zonder paard kan de ruiter leren zich anders te bewegen, andere dingen te voelen en specifieke technieken aanleren die tijdens het rijden bruikbaar zijn. Hierbij maken we gebruik van zitballen, het balanceerplateau, trampolines e.d.
  • Fysieke en mentale sportoefeningen: Één dag van deze module wordt verzorgd door Berber van den Berg (www.mentaalsterk.com), ex-topturnster,  sportpsycholoog en Eco coach in Heerenveen.  Zij begeleid topsporters van diverse disciplines op het gebied van sportpsychologie op een vernieuwende en uitdagende wijze, namelijk met fysieke oefeningen die passen bij een specifiek mentaal doel. Veel voorkomende onderwerpen zijn leren focussen op een bepaald doel, angst en spanning overwinnen, balans en coördinatie, ademhaling en core-stabiliteit.

Module gegevens:
Aantal lesdagen                               : 3 (van 10.00 tot 17.00)
Materiaal                                           : aanwezig op FSACRKBO_Instelling
Deelname                                           : in overleg op sommige dagen een paard meenemen
Deelnemers per groep                    : 8 tot max. 12 personen
Instructie                                           : Chaja Kolthoff, Emiel Voest en Berber van den Berg
Lesmateriaal                                     : Handout powerpoint
Kosten                                                : €495,- ( 0% btw – opleiding)
Studiepunten N3                             : 3

Ga naar downloads voor:

  • Studiegids
  • Aanmeldingsformulier
  • Inschrijfformulier
  • Agenda en Rooster
  • enz.