Lesgeven (ORUN Niveau 3 rijinstructeur Freestyle)

Lesgeven voor Niveau 3 richt zich voornamelijk op het rijden en de Dubbele Lange Lijnen. Het Freestyle -systeem kenmerkt zich in het opsplitsen van technische vaardigheden in enkelvoudige begrippen. Als deze enkelvoudige begrippen bevestigd zijn dan kunnen er verschillende combinaties worden gemaakt. Deze manier van werken maakt ingewikkelde techniek eenvoudiger en het totale systeem doorzichtelijk.

Hoe en Wat
Vaak richt instructie zich op Wat er moet gebeuren maar wij vinden dat een instructeur op basis van het Freestyle-systeem uit moet kunnen leggen Hoe iets moet gebeuren. Daarbij houden we rekening met de mogelijkheden van zowel het paard als de ruiter. Persoonlijke ontwikkeling van de leerling (en paard) staat voorop en niet een van te voren bepaald resultaat. De dressuurmatige oefeningen worden dan ook in eerste instantie gebruikt om de combinatie te verbeteren. Verbeteren staat voor het ontwikkelen van de technische vaardigheden bij de ruiter en het ontwikkelen van het atletische vermogen van het paard. In de communicatie moet duidelijkheid het belangrijkste zijn met als doel dat een combinatie niet met elkaar moet vechten, maar kan samenwerken.

Kijken
Als instructeur moet je naar een combinatie leren kijken en ook leren zien wat er nodig is voor deze specifieke combinatie. Er moeten oefeningen aangeboden worden waar deze combinatie iets aan heeft en die binnen de mogelijkheden liggen. Dit ‘kijken’ trainen we door zowel kritisch als objectief naar elkaar te kijken en door bijvoorbeeld de rijproeven van elkaar te jureren. Daarnaast wordt er ook door de docenten gereden om een beeld te krijgen van de oefeningen en technieken.

Praktijk lesgeven
In deze module geef je les aan je mede leerlingen. Dit betekent dat er op verschillend niveau les wordt gegeven. Soms lager dan je eigen niveau maar ook aan leerlingen met een hoger rijniveau. De ene keer moet je een voorbereidde opdracht lesgeven uitvoeren maar soms ook een les ad hoc geven op verzoek van je leerling.
In Niveau 1 maken deelnemers kennis met de Leerstijlen en vooral hoe je met deze leerstijlen om kunt gaan. In het tweede jaar geven we hier een verdieping op door middel van de roos van Leary. Dit leert je, onder anderen,  om op een positieve manier op het gedrag van je leerling in te spelen.

Examen
Het spreekt voor zich dat voor het instructeursdiploma het lesgeven een belangrijk vak is. Lesgeven wordt op het examen getoetst door het rijles geven aan een medeleerling.

Ga naar Links voor:

  • Studiegids
  • Aanmeldingsformulier
  • Inschrijfformulier
  • Agenda en Rooster
  • enz.

 

 

Bewaren