Rijden eigen vaardigheid (ORUN Niveau 3)ruiter-klein

In deze opleiding ligt de nadruk wat eigen vaardigheid betreft op het rijden. Hierbij staan de fysieke en mentale training van paard en ruiter centraal, met als doel het ontwikkelen als combinatie die op een gezonde en harmonieuze manier het gevraagde werk aan kan.

Basis Rijden

C_rijden_met_niets_JelDat onze eigen lichaamshouding en bewegingen invloed hebben op de reacties van het paard is voor de hand liggend en tevens van grote invloed op het rijden. Via het basisrijsysteem maken we ruiters bewust van deze invloed en de mogelijkheden daarvan, dat maken we inzichtelijk door de relatie te leggen met de werkvormen op de grond (niveau 1). Om het paard optimaal aan te kunnen voelen maken we tijdens de opleiding bijvoorbeeld gebruik van het barebackpad. Deze techniek gebruiken we tevens voor het ontwikkelen van zit en balans, als een moderne versie van een zitles. Het basis rij-systeem geeft een goede basis voor beginnende ruiters en een verdieping voor gevorderde ruiters.

Rij-techniek
Het technische rijden is op basis van dressuurmatig rijden. Je rijdt in de opleiding met je eigen optoming en met je eigen zadel.
Dressuurmatig rijden staat voor het optimaal trainen van het paard ten gunste van het atletisch vermogen. Hierbij hebben we te maken met begrippen als stelling, buiging, draagvermogen en nageeflijkheid maar ook met bijvoorbeeld duidelijkheid in de hulpen en gehoorzaamheid.
We gebruiken verschillende oefeningen en trainingsvormen om zowel bij de ruiter als bij het paard techniek en vaardigheid te ontwikkelen: dressuurmatig rijden zoals het trainingsmatig bedoeld is.

rijtechniek

Hoe en Wat
In deze opleiding wordt naast eigen vaardigheid veel aandacht besteed aan het geven van instructie. De nadruk ligt daarbij vooral op het ‘hoe’. ‘Wat’ we willen zien is vaak wel duidelijk maar hoe moet je daar komen? De Freestyle methode kenmerkt zich in het opsplitsen van technieken in begrijpelijke onderdelen. Daarnaast is er een duidelijke opbouw in moeilijkheidsgraad waar elk nieuw aspect voort komt uit onderliggende technieken. op deze manier wordt rij-techniek begrijpelijker en doorzichtelijk. Uiteraard is het resultaat belangrijk maar in deze opleiding staat het leerproces centraal.

Rij-niveau
De Freestyle rij-instructeursopleiding kenmerkt zich tevens in de acceptatie van de verschillende rij-niveaus. Niet alleen maar de hoogte van het rij-niveau maar ook het rij-niveau dat past bij het gebruik van het paard in de gekozen discipline. Naast dressuurmatig trainen om het paard sterk en soepel te maken, hechten we ook veel waarde aan het multidisciplinair opleiden van paarden. Binnen de opleiding besteden we aandacht aan springen waarbij het uitgangspunt is dat we springen op het niveau wat een combinatie aan kan. Daarnaast besteden we tijd aan de z.g. terreintraining als voorbereiding op buitenrijden. We doen dit in de crossbaan op het terrein van de Freestyle Academy.

Om het dressuurmatige rijniveau van een combinatie te testen gebruiken we de 10 rij-levels. (klik hier om de levels te bekijken) De eerste twee levels zitten, ter vergelijking, onder B niveau en level 10 gaat richting Z2 niveau.

Lesdagen
Per lesdag zullen we tijd en aandacht besteden aan relevante theorie maar de dagen staan voornamelijk in het teken van de praktijk. Er zijn per dag twee praktijkmomenten die afwisselend zijn gevuld met een programma van rijden en dubbele lange lijnen, daarnaast wordt je actief betrokken bij de praktijklessen van je mede leerlingen.

Kijk voor de specifieke exameneisen in de Studiegids via links.

 

 

Bewaren