Alles over dressuurmatig trainen leer je in de FSA ruiteropleiding...

Ja, ik schrijf me in!

Vul hier je gegevens in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.

Meld je nu aan voor Niveau 2!

(ruiteropleiding)

Deze opleiding is toegankelijk voor iedereen. Na het succesvol behalen van het niveau 1 diploma is het tevens mogelijk om ná Niveau 2 examen te doen voor het ORUN 2 diploma (aspirant rijinstructeur), dit is tevens de ingangstoets voor Niveau 3.

We werken in kleine groepen van 6 deelnemers, er is dus maar beperkt plek!

Help! Ik rijd mijn paard regelmatig maar zou eigenlijk wel veel effectiever willen trainen...

Hoe leer ik mijn paard structureel nageven...?

Welke oefeningen maken mijn paard sterker?

Wat is het verschil tussen stelling en buiging?

Welke oefeningen maken mijn paard soepeler?

Wat zijn de hulpen voor wijken en schouderbinnenwaarts?

Hoe breng ik mezelf en mijn paard naar een hoger rijniveau?

Als jij ook met deze vragen zit, hebben wij voor jou een antwoord!

De Freestyle Academy is hét door de KNHS erkende opleidingscentrum in Nederland waar je terecht kunt om instructeur te worden. Alle opleidingen van de FSA zijn gebaseerd op het Freestyle systeem dat door de jaren heen is ontwikkeld door Emiel Voest. Samen met zijn vrouw Chaja Kolthoff - Voest runt hij de FSA en geven zij het grootste deel van de opleidingen. De opleidingen kenmerken zich door de duidelijke structuur voor zowel mens als paard, persoonlijke aandacht en aandacht voor welzijn.

Wie zijn wij?

Emiel Voest ontwikkelde zijn trainingssysteem in de jaren '90 en werkte veel met paarden die met probleemgedrag te maken hadden. De brede inzetbaarheid van het systeem variërend van beleren van jonge paarden tot het opleiden van talentvolle paarden voor diverse disciplines van paardensport maakt dat al veel mensen gebruik maken van zijn trainingsmethoden.
Sinds 2007 legt Emiel zich voornamelijk toe op het opleiden van professionals, eerst via NHB Deurne en diverse 'groene scholen' en sinds 2011 vanuit zijn eigen accommodatie in Ruinerwold.

Chaja Kolthoff - Voest begon haar carrière als instructeur in 2007 en is hét voorbeeld van de mogelijkheden die deze opleidingen te bieden hebben. Met een achtergrond in de hippische bedrijfskunde heeft zij een passie voor het uitdragen van het freestylesysteem en ontwikkelen van nieuwe opleidingen en specialisaties binnen de FSA op het gebied van welzijn en gezondheid. Naast lesgeven en opleiden is zij met de paarden van FSA actief in de wedstrijdsport tot Prix st. Georges niveau.

Ja, ik schrijf me in!

Nog maar 3 plekken beschikbaar!

Gedurende 8 lesdagen nemen we je mee in de volgende onderwerpen:

•    Hoeken rijden
•    Nageeflijkheid
•    Stelling en buiging
•    Basis rijsysteem (met BBP)
•    Trainen onder het tempo
•    Balkentraining (cavaletti)
•    Rijbaanfiguren functioneel gebruiken
•    Gebruik van een rijroutine als vaardigheidstraining


In de ochtend behandelen we steeds een centraal thema, met een theorieles gevolgd door groepslessen in dat onderwerp.


's Middags krijg je privéles van Emiel of Chaja in een zelfgekozen onderwerp.


De FSA ruiteropleiding richt zich op ruiters die meer kennis en vaardigheden willen opdoen om hun paarden effectiever te trainen op een rijtechnische manier.

Lesdagen 2018-2019:

-dinsdag

-zaterdag

(data volgen 1 juli)

Elke lesdag duurt van 10.00 tot 17.00 uur. Je komt met je eigen paard naar de FSA in Ruinerwold, daar zijn zowel een stal als een paddock beschikbaar gedurende de lesdagen.

Veel gestelde vragen

Ik heb nog helemaal geen ervaring met de Freestyle technieken, is de opleiding dan wel geschikt voor mij?

De ruiteropleiding is voor iedereen, ongeacht het niveau waar je op rijd. Het draait om jou en je paard als combinatie en de focus ligt op jullie gezamenlijke ontwikkeling.


Ik heb alleen maar een D-pony die ik mee kan nemen, mag dat?

Wij laten alle typen en maten paarden toe, de minimale stokmaat ligt bij 1,27m (C-pony) vanwege de faciliteiten. In onze groepen zitten altijd veel diverse rassen en typen, van Haflingers en Ijslanders tot hoog in de sport geklasseerde wedstrijdpaarden en dat gaat altijd prima samen.


Ik heb geen eigen paard maar wil wel graag de opleiding volgen, kan dat?

De ruiteropleiding kun je helaas niet zonder eigen paard volgen. Wel zijn er mogelijkheden om voor Niveau 1 (instructeursopleiding) een schoolpaard te huren, en voor de leergang paardenwelzijn hoef je ook geen paard mee te nemen ;)


Kan ik de opleiding ook in termijnen betalen?

Ja, bij je inschrijving geef je aan of je in één keer wil betalen of in 2 termijnen. Voor betaling in termijnen rekenen we een kleine administratieve toeslag.


Wat heb ik allemaal nodig als ik de opleiding ga volgen?

Niks, behalve een flinke dosis honger naar kennis en tijd om te trainen;)


Kan ik na deze opleiding ook lesgeven?

De ruiteropleiding is niet bedoeld als instructeursopleiding. In combinatie met Niveau 1 kun je echter wel je ORUN niveau 2 diploma behalen vanaf 2019. Mocht je hier interesse in of vragen over hebben dan kun je contact opnemen met Chaja (06-17834929)

Ik heb een jong paard, mag ik daar de opleiding mee volgen?

Voor de ruiteropleiding geldt een minimum leeftijd voor paarden van 4 jaar en we gaan er vanuit dat ze beleerd zijn. Dit is van belang voor zowel voor de veiligheid van alle deelnemers, het welzijn van het paard als het leerproces van de eigenaar zelf.


Ik ben nog geen 18 jaar, kan ik al meedoen aan de opleiding?

De minimum leeftijd voor de ruiteropleiding is 16 jaar.


Ik word gebracht door mijn partner / ouders / een vriend(in), kan deze gedurende de lesdagen blijven?

Nee, helaas. Wij hebben geen aparte ruimtes beschikbaar voor reisgezelschap en voor de groepsdynamiek tijdens de lesdagen is het niet wenselijk als daar extra publiek bij zit. Uiteraard staat er altijd een kop koffie of thee klaar bij aankomst en vertrek, voor een goede werkplek verwijzen wij je graag door naar bijvoorbeeld het Van den Valk in Zwolle (20 minuten rijden)


Ik wil graag mijn hond meenemen op de lesdagen, mag dat?

Dat kan helaas niet. Wij hebben zelf een aantal honden die vrij rondlopen, ze zijn vriendelijk tegen bezoekers maar hebben het niet zo op vreemde honden. Je hond in de auto laten is ook niet zo'n goed idee, die van ons kijken dan namelijk graag naar binnen en dat is niet fijn voor de lak van je auto...