Vanaf het schooljaar 2016-2017 wordt de nieuwe opleiding voor revalidatietraining gegeven door de FSA. Deze opleiding bestaat net als de instructeursopleiding uit een stappenplan dat bestaat uit meerdere jaren. Deze jaren volgen een logische opbouw in zowel kennis als vaardigheden van de studenten totdat er uiteindelijk een professionaliteit wordt bereikt die draagvlak heeft in het beroepsveld.

Voor de opleiding tot revalidatietrainer is het volgen van de leergang paardenwelzijn een eerste (verplicht) onderdeel. In dit jaar wordt een brede basis in het algehele kennisniveau van het gezonde paard van de deelnemers opgebouwd dat als fundering zal dienen voor de volgende jaren. Meer informatie over deze leergang vind je door op deze link te klikken.

De praktische opleiding tot revalidatietrainer zal vervolgens uit 2 leerjaren bestaan, met daarna een optionele masterclass. Hierin wordt de volgende ontwikkeling gevolgd:

Jaar 1:
Eigen vaardigheid in de verschillende Freestyle technieken loswerken, grondwerk en dubbele lange lijnen
Trainingsprincipes van het gezonde paard
Longeertechniek
Anatomie en fysiologie

Jaar 2:
Inzet van de Freestyle technieken bij revalidatie vanaf de grond
Biomechanica vanaf de grond
Trainingsfysiologie
Ondersteunende theorie

Masterclass (optioneel):
Revalidatietechnieken onder het zadel
Biomechanica onder het zadel
Rijtechniek specifiek
Ondersteunende theorie
*Om aan deze masterclass deel te nemen is het noodzakelijk dat deelnemers over een voldoende rijniveau beschikken. Het rijniveau dat hiervoor gevraagd wordt is gelijk aan Z-niveau dressuurmatig (klassering niet noodzakelijk)

De specialisten die betrokken zijn bij de ontwikkeling en uitvoering van deze opleiding zijn:

  • Eric Laarakker (erkend paardenarts, oprichter en eigenaar van holistische praktijk voor dieren – Den Hoek)
  • Annika ten Napel (erkend paardenarts, werkzaam bij holistische praktijk voor dieren – Den Hoek)
  • Mechteld Jonker (dierfysiotherapeut, zadelspecialist)
  • Yoni Blom (dierfysiotherapeut, docent sportmassage, trainer)

Emiel en Chaja hebben jarenlange ervaring in het herkennen van fysieke problemen en trainen van paarden die daarvan hersteld zijn. Zij werken al langere tijd samen met de betrokken specialisten en hebben vanuit de Freestyle Academy erkend dat er behoefte is aan deze kennis en vaardigheden onder instructeurs en trainers. Op de volgende pagina’s vind je per leerjaar specifieke informatie over de opzet, inhoud, het niveau en de kosten: