Leergang Paardenwelzijn

In oktober 2019 starten we weer met nieuwe groepen voor de leergang paardenwelzijn, waarin je alles leert over het hele welzijnsmanagement van paarden. Leer uit eerste hand van gerenommeerde professionals en laat je inspireren om samen het welzijn van paarden in Nederland te verbeteren!

Alles over paardenwelzijn leer je op de FSA!

DAGEN
UREN
MINUTEN
SECONDEN

Nog:

Voor de eerste lesdag!

Vrijdaggroep: nog 6 plekken beschikbaar

Zaterdaggroep: VOL (aanmeldingen worden op de wachtlijst geplaatst)

Wij hebben een team bij elkaar gezocht dat antwoord kan geven op al jouw vragen!

Emiel Voest - grondlegger van het Freestyle systeem

Chaja Kolthoff - Voest ~ subtopamazone en sportmasseur

Naomi Weissenbach - gespecialiseerd hoefsmid dierenkliniek Emmeloord

Annelous Kist - gespecialiseerd paardentandarts

Annika ten Napel - holistisch paardenarts, acupuncturist en chiropractor

Muriel Broer - deskundige mestonderzoek en wormbesmetting

Sandra Homan - gespecialiseerd paardendierenarts

Mechteld Jonker - paardenfysiotherapeut en zadelspecialist

8

12

10

Professionals uit het vak als docent

Voor jou samengebracht in

Aan de hand van het "lesboek paardenwelzijn" nemen we je stap voor stap mee in de wereld van paardenwelzijn. Alle docenten hebben bijgedragen aan dit prachtige naslagwerk dat alleen beschikbaar is voor leerlingen van deze leergang.

Lesdagen

Onderwerpen

1

Leergang

De FSA is ook geen voorstander van meer regels, in onze ideale wereld zijn die namelijk niet nodig. Als er meer kennis is bij eigenaren over paardenwelzijn kunnen we vanuit dát perspectief het welzijn van paarden in Nederland vergroten.

Wist je dat er in Nederland nauwelijks regels zijn om het welzijn van paarden te waarborgen?

Een betere wereld voor paarden begint bij jezelf! Wil jij ook:

 • Meer kennis over de oorsprong van gedrag en natuurlijke behoeftes?
 • Leren hoe je een voedingsrantsoen kunt beoordelen en eventueel aanpassen aan de behoefte van een paard?
 • De gezondheid van hoeven en de kwaliteit van eventueel beslag kunnen beoordelen en bespreken met je smid?
 • Kunnen controleren of het gebit van een paard onderhoud nodig heeft?
 • Weten hoe je een paard kunt controleren op rugproblemen en als je die vind gericht door kunnen sturen naar een specialist?
 • Leren handelen in geval van noodsituaties en EHBO uitvoeren?
 • Zelf de mest van je paard controleren op wormbesmetting?
 • Leren zien of een zadel past op een paard zowel in stand als beweging?
 • De verschillende manieren leren kennen om een paard op een vriendelijke manier te huisvesten?
 • Je kennis van anatomie en biomechanica ontwikkelen?
 • Kreupelheid leren herkennen en weten wanneer je wel of niet een dierenarts belt?
 • Het verschil leren herkennen tussen spanning en pijn, en in het geval van spanning daar zelf al iets aan kunnen doen door middel van stress release?


Oktober 2019

Je kunt kiezen uit de vrijdag of de zaterdag, dit kun je direct aangeven bij je aanmelding!

Wat kun je verwachten van het programma van de leergang paardenwelzijn?

◄ 10 lesdagen van 13.00 tot 17.00 uur en 2 gezamenlijke lesdagen van 10.00 tot 17.00 uur


◄ Elke lesdag bestaat uit zowel theorie als praktijk, kennis en vaardigheden die je thuis direct in de praktijk kunt brengen


◄ Tijdens de leergang maak je een portfolio, bestaande uit opdrachten die je steeds voor of na een les krijgt om thuis uit te voeren


◄ Het "lesboek paardenwelzijn" dat exclusief voor deze leergang werd geschreven krijg je op de eerste lesdag uitgereikt. Alle betrokken docenten hebben hier zelf hun bijdrage aan geschreven, je bereid de lessen voor door steeds het betreffende hoofdstuk voorafgaand aan de lesdag door te lezen


◄ We werken in groepen van 10 tot maximaal 20 leerlingen, wat betekent dat er altijd tijd en ruimte is om al je vragen te stellen en iedereen voldoende individuele aandacht krijgt bij het bespreken van opdrachten en aanleren van vaardigheden


◄ De Freestyle Academy is in de zomer van 2017 enorm uitgebreid en de faciliteiten zijn volledig ingericht voor het optimaal uitvoeren van deze opleiding. Zo is er een gloednieuwe praktijkruimte gebouwd waar paarden overdekt gemonsterd kunnen worden en waar leerlingen veilig en verantwoord om de paarden heen kunnen lopen bij het uitvoeren van opdrachten.


◄ Er is een facultatief examen voor degenen die zich gecertificeerd willen worden als 'paardenwelzijnsadviseur'. Na dit examen ontvang je een diploma, kun je een geborduurd fleecejack met logo bestellen en wordt je vermeld op een speciale website voor welzijnsadviseurs.


◄ Na deze leergang heb je toegang tot de FSA opleiding tot revalidatietrainer en kun je jezelf nog verder ontwikkelen in het begeleiden van paarden en hun eigenaren.

En het allermooiste? Deze leergang is voor IEDEREEN toegankelijk, zonder uitzondering!

Een sfeerimpressie van vorig jaar, omdat foto's meer zeggen dan wij in tekst kunnen samenvatten...

En de investering? €1.295,-

Inclusief 9% BTW en lesstof. Het examen is facultatief en kost €100,-

Wat leerlingen zeggen over de leergang paardenwelzijn:

"Het afgelopen jaar heb ik de leergang paardenwelzijn gevolgd, als vervolg op mijn Niveau 1 instructeursopleiding. Ik heb het gevoel dat ik dit jaren eerder had moeten doen, wat viel er veel te leren en wat kan ik mijn leerlingen nu goed helpen als ze vragen hebben!"


Nadine, 21 jaar

De leergang paardenwelzijn is de eerste opleiding die ik volgde aan de FSA en ik ben niet teleurgesteld. Ik heb genoten van de kennis die de docenten hebben en de passie waarmee zij die overbrengen. Ik had niet gedacht dat ik zo fanatiek zou worden maar ik heb me inmiddels ingeschreven voor het vervolg en begin dit jaar aan de opleiding tot revalidatietrainer."


- Marcel, 46 jaar

"Ik wilde heel graag de opleiding tot revalidatietrainer volgen en daarvoor is deze leergang een verplicht onderdeel. Ik had het vooraf misschien niet bedacht maar er is een wereld voor me open gegaan, het was soms confronterend om erachter te komen hoeveel ik níet wist maar dat heb ik nu dubbel en dwars ingehaald!"


- Eva, 32 jaar

Goed bereikbaar in zuidwest-Drenthe, slechts een uur rijden vanaf Amersfoort, Grondingen en Leeuwarden

De locatie van de FSA voor de leergang paardenwelzijn:

Veel gestelde vragen

Ik heb helemaal niet zoveel ervaring met paarden, is dit niet te hoog gegrepen voor mij?

Helemaal niet, hoe eerder je leert waar je op kunt letten en hoe meer gelegenheid je hebt om het goed te doen voor (je) paarden in de toekomst!


Ik heb een MBO-opleiding paardenhouderij of dierverzorging gevolgd, zit er dan wel genoeg uitdaging in deze leergang voor mij?

Je bent niet de eerste en zult ook zeker niet de laatste zijn! We hebben al verschillende (oud-)leerlingen gehad die een MBO of zelfs HBO op het gebied van paardenhouderij hebben gevolgd en zij waren onverdeeld enthousiast over de praktische kant en directe uitvoerbaarheid van de kennis en vaardigheden van deze leergang. Twijfel je of dit voor jou ook geld? Neem even contact met ons op dan kijken we wat we voor je kunnen doen!


Ik wil heel graag de leergang volgen maar heb al ergens anders een losse cursus wormonderzoek gevolgd. Kan ik daar vrijstelling voor krijgen?

De leergang paardenwelzijn is voor ons een integraal product, wat wil zeggen dat we elke les verbindingen leggen tussen de verschillende onderwerpen en het dus niet zo is dat er maar één onderwerp wordt behandeld. Ook bespreken we portfolio-opdrachten van de vorige of volgende les waardoor alle onderwerpen steeds een beetje in elkaar overlopen. Als je denkt dat een onderwerp voor jou niet interessant is ben je vrij om niet te komen maar wij vinden dat persoonlijk zonde van het geheel!


Kan ik de leergang in termijnen betalen?

Ja, je mag de leergang in twee termijnen betalen. We rekenen dan wel een kleine administratievergoeding maar daar informeren we je altijd vooraf over.


Ik wil me graag inschrijven voor een groep maar weet nu al dat ik één of meer lessen niet kan. Is er een mogelijkheid om gemiste lessen in te halen?

Ja, je bent altijd welkom om gemiste lessen in te halen bij de andere groep. Houd wel in de gaten dat de lesroosters niet altijd synchroon lopen, we moeten rekening houden met de beschikbaarheid van 9 docenten en dat is altijd een hele puzzel. Op de eerste lesdag krijg je de definitieve indeling en kun je alvast vooruit gaan plannen als dat nodig is.
Mee vragen? Neem even contact op via 06-17834929 (Chaja) of

Start in oktober!