De Praktijk Leergang Freestyle technieken is ontwikkeld voor deelnemers die wel de technieken van Loswerken, Grondwerk en Dubbele Lange Lijnen (DLL) willen leren maar daar niet per sé instructeur in willen worden. Puur uit interesse en gebruik voor eigen paard, voor ontwikkeling van eigen vaardigheid en het krijgen van inzicht in het gedrag en de training van het eigen paard.

Inhoud

In deze cursus besteden we aandacht aan de drie basistechnieken uit het Freestyle systeem. De onderdelen worden hierna kort toegelicht. De drie basis onderdelen zijn de drie werkvormen vanaf de grond. In deze praktijk Leergang wordt niet gereden en uitsluitend vanaf de grond met paarden gewerkt. Alle technieken die je daarbij leert staan als compleet trainingssysteem wel weer in dienst van het rijden. De praktische vaardigheden komen overeen met het programma van de Niveau 1 opleiding met het verschil dat je uitsluitend met je eigen paard (of vast schoolpaard) werkt, minder theorie krijgt en de cursus is zonder de module lesgeven. Omdat deze leergang valt onder het cursorisch onderwijs zit er ook geen examen en/of diplomering aan verbonden. Deelnemers krijgen bij het volgen van de gehele leergang wel een certificaat van deelname.

Loswerken

Loswerken is het trainen van een loslopend paard in een afgezette ruimte van ongeveer 15 x 15 meter. We streven naar controle over de richting en het tempo en communiceren door middel van lichaamstaal. Deze lichaamstaal is verpakt in een aantal technieken. We gebruiken hiervoor Positie, Beweging en Houding.
Binnen de werkvorm Loswerken wordt ook de dominantie verhouding op een vriendelijke manier geregeld. We spreken dan ook over de leiderschap verhouding. In het Loswerken werken we in stap, draf en galop.

 

Grondwerk

De tweede werkvorm is Grondwerk. Dit staat voor het werken aan de hand d.m.v. een halster en een Leadrope. In het werken aan de hand staat gehoorzaamheid door duidelijke communicatie centraal. Om met het paard technisch te kunnen communiceren hebben we een taal nodig die we beiden ‘spreken’. In het grondwerk gebruiken we hiervoor de techniek: Wijken voor Druk.

Ook tijdens het Grondwerk is controle over richting en tempo weer een belangrijk aandachtspunt

 

Dubbele Lange Lijnen

Kortweg aangeduid als DLL. Het werken aan de DLL opent een geheel nieuw gebied van de training. In deze werkvorm gaan we voor het eerst werken aan de veranderde houding van het paard. We gaan van de natuurlijke balans naar de rijtypische balans. In deze werkvorm maken we gebruik van technieken zoals: horizontale en verticale balans van het paard, nageeflijkheid, stelling en buiging.
De lijnen werken als teugels en we kunnen het paard hiermee goed voorbereiden op het rijden in het geval van een jong en onbeleerd paard. Maar ook voor een beleerd paard is het een belangrijke ondersteunende trainingsvorm.

 

Obstakelparcours

In de praktijk Leergang wordt zowel met Grondwerk als met de DLL op een zeker moment in de cursus gewerkt met een obstakel parcours.
Deze hindernisbaan is bedoeld om zowel de begeleider als het paard minder gevoelig te maken voor ‘enge’ objecten. Aan de hand gaat de begeleider nog voorop maar aan de DLL moet het paard voorop. Deze zelfstandigheidstraining zorgt er voor dat paarden dapperder worden en niet meer zo snel schrikken.

 

 

Organisatie

 • 9 lesdagen
 • Lesdag duurt van 10.00 tot 17.00
 • Kosten € 1500, =(incl. 9% BTW)
 • Betalen in termijnen mogelijk
 • Deelname met eigen paard
 • Box en paddock voor elk paard op lesdag beschikbaar
 • Gebruik schoolpaard in overleg en tegen meerprijs van € 200, =
 • Theorie ondersteunend voor praktijk
 • Inclusief lesmateriaal
 • Opgeven via de pagina Links
 • Maximale groepsgrootte 8 combinaties
 • Twee instructeurs per groep

Doorstroom

Na het volgen van deze praktijk Leergang Freestyle technieken kun je doorstromen naar elke opleiding die in deze studiegids wordt beschreven. Tevens is het mogelijk om via een aanvullende module alsnog een instructeursdiploma te behalen.

Links

Het lesrooster en aanmeldingsformulier vind je op de pagina LINKS