Emiel Voest en Chaja Kolthoff-Voest hebben sinds 2011 eigenhandig de FSA uitgebouwd tot het opleidingscentrum dat het nu is. Daarbij worden ze ondersteund door een uitgebreid team van (gast-) docenten die passen bij de filosofie en het gedachtegoed van de FSA.

Emiel Voest is de grondlegger van het Freestyle systeem dat zijn oorsprong heeft in de jaren ’90 op Terschelling. Het trainingssysteem ontwikkelde zich in de jaren waarin Emiel een trainingscentrum voor particulieren had in Ruinen. Sinds 1998 heeft Emiel les gegeven aan verschillende opleidingen: ISPH, FNRS- MMI, NHB Deurne, FES, Academy Bartels, Tinley, Stenden Hogeschool, Van Hall Larenstein, diverse AOC opleidingen) en in 2007 is hij zich gaan concentreren op het ontwikkelen van zijn eigen instructeursopleiding. In 2011 startte Emiel samen met Chaja de FSA in zijn huidige vorm en sinds die tijd is alles gericht op het overdragen van kennis naar (toekomstige) instructeurs en trainers.

Het gestructureerd trainen van paarden op een manier die begrijpelijk is voor zowel mens als paard, waarbij welzijn hoog in het vaandel staat en die bijdraagt aan het verbeteren van een veilige en plezierige omgang is de belangrijkste missie van Emiel. Zijn enorme schat aan ervaring in het werken met (probleem-)paarden maakt dat hij als geen ander kan analyseren waaróm een paard zich op een bepaalde manier gedraagt, om vervolgens op zoek te gaan naar een manier om daar mee om te gaan. Daarbij wordt vooral veel waarde gehecht aan HOE je ergens kunt komen, en niet alleen aan WAT er moet veranderen.

Emiel is actief als docent aan alle opleidingen, houdt zich bezig met het ontwikkelen van nieuwe lesstof en -boeken en traint daarnaast nog dagelijks de eigen paarden van de FSA.

Chaja Kolthoff – Voest is sinds 2007 actief als zelfstandig instructeur en heeft na een aantal jaar lesgeven in 2011 samen met Emiel de FSA opgezet zoals we die nu kennen. Voor Chaja is de connecite van het werken vanaf de grond met het rijden altijd vanzelfsprekend geweest en daarom paste het Freestyle systeem vanaf het allereerste begin bij haar. Vanaf haar 4e zijn paarden al niet meer uit haar dagelijks leven weg te denken maar pas tijdens haar studie kwam ze erachter dat een professionele carrière in de paarden voor haar een optie was. Na diverse afgebroken studies kon ze in deeltijd, naast het opzetten van de FSA, de HBO hippische bedrijfskunde afronden en direct in praktijk brengen. In die periode ontwikkelde zij zich ook op rijtechnisch vlak en al gauw ontstond de ambitie om op hoog niveau mee te rijden in de wedstrijdsport, met behoud van eigen principes over training en welzijn van de paarden. Dat bleek goed mogelijk en inmiddels rijdt ze meerdere paarden actief in de wedstrijdsport in de klassen L2 t/m Prix st. George. Met de wedstrijdpaarden traint Chaja bij Adelinde Cornelissen.

Naast het geven van opleidingen en de wedstrijdsport heeft Chaja altijd een enorme interesse gehad in gezondheid en revalidatie. Na twee keer uitgeloot te zijn voor de studie diergeneeskunde kwam dat even op een zijspoor, maar inmiddels is die passie weer helemaal opgebloeid. Chaja volgde opleidingen in sportmassage voor paarden, diverse seminars op het gebied van revalidatie en is sinds 2018 gecertificeerd practitioner en instructeur in de Masterson Methode.  Deze ontwikkelingen van de laatste jaren hebben tevens de aanzet gegeven voor het opzetten van de opleidingen op het gebied van welzijn, gezondheid en revalidatie.

 

Sinds 2015 hebben we een docententeam speciaal opgeleid voor het geven van een deel van de Niveau 1. Met jaarlijks 8 groepen zijn we blij dat we een groep gedreven en kwalitatieve docenten hebben kunnen samenstellen die niet alleen in de uitvoering maar ook in de ontwikkeling en kwaliteitsbewaking van de opleiding een belangrijke rol spelen. Dankzij hun ondersteuning kunnen we onze persoonlijke benadering waarborgen en krijgt iedereen voldoende individuele aandacht om een goede instructeur te worden. Alle docenten zijn minimaal ORUN Niveau 3 Freestyle gecertificeerd en hebben meerdere specialisaties gevolgd, waaronder instructiepsychologie. Met deze groep docenten hebben wij jaarlijks 4 intervisie-bijeenkomsten om de voortgang van de opleiding te bespreken en elkaar waar mogelijk en nodig te ondersteunen. Het huidige docententeam bestaat uit Sandra van Woensel, Sylvia Letsch, Anneriken Wehrens, Sanne van Mullekom, Marlies Eiland-Hofman, Femke Leuven Alkema en Silke Boersma.

Naast bovengenoemde docenten werken we nog met een behoorlijk aantal gastdocenten. Zij worden met naam en toenaam genoemd bij de specifieke opleiding of specialisatie.